Panorama-cykelrute 422: Ulvshale/Nyord

Dronning Alexandrines Bro
Panorama-cykelruten "På opdagelse med familien" (Ulvshale/Nyord) er is på stranden, sanselege i skoven, langstrakte strandenge, krogede træer og idylliske Nyord med snørklede gader, gallerier og god mad. Turen fører dig igennem det smukke nordvestlige Møn ad stille landeveje og kan kombineres med Panoramaruten "Den søde tur", hvorved den samlede rute bliver 42 km.

På opdagelse med familien 29 km

Turen er her beskrevet med Møns Turistbureau i Stege (1) som udgangspunkt/startsted, men kan påbegyndes et hvilket som helst sted. Fra Stege cykler du ad Storegade og passerer Møns Museum, der har skiftende udstillinger — også for børn, hyggelig gårdsplads og museumsbutik. Turen fortsætter forbi ”Mølleporten” — Steges historiske middelalderbyport — og videre ad Klintevejen mod Udby.

Udby er en fin lille landsby med små boder ved vejkanten og gadekær. Prøv at se, om du kan få øje på det økologiske tanghus. Ved Dirkvej drejes til venstre, og turen går nu gennemUdby/Stege skovmed forskellige naturoplevelser. Lige efter Mosehældgård (2) er der et smukt kig ud over Stege Bugt med Dronning Alexandrines Bro og øerne Lindholm, Tyreholm og Nyord i det fjerne. hos Galleri Warrer (3) kan der tankes op med kreative indtryk og sødt til ganen i galleriets udstilling, butik eller café.

Ulvshale (4) er små vejboder, cykeltur langs strandvolden med kig til havet, is ved strandcafeen, vind og hav. Halvøen Ulvshale er opbygget af strandvolde bestående af sand, grus og især flintsten, som havet har høvlet af Møns Klint og ført hertil. Ulvshale er Møns største feriehusområde. Ønsker du god tid til at gå på opdagelse i de smukke naturområder, kan en overnatning hos enten Ulvshale B&B eller Camping Ulvshale Strand anbefales.

Ulvshale skov tilbyder sjove skovoplevelser for store og små. Naturcenter Ulvshalegård (5) er et oplagt startsted for en tur rundt på Sansestien. Prøv om du kan finde klangstenen og høre stenen fortælle sin historie igennem din mund. Sansestien fører dig også helt ud forbi skansen, der blev opført under Englandskrigene (1801-14) og som i dag henligger som et skønt naturområde med strandenge og græssende kvæg.

Turen fortsætter ad Ulvshalevej igennem skoven, indtil landskabet uventet åbner sig mod Ulvshaleløbet og Nyord-broen (6). På den anden side af broen breder de langstrakte strandenge sig. De oversvømmes flere gange årligt og er en del af et stort fuglereservatområde. Fra toppen af fugletårnet er der et flot kig ud over engene, Ulvshaleløbet og Møn. Strandengene afløses af en stor moræneknold, og nu skal der trampes i pedalerne for at komme op på toppen. Her er der et madpakkehus, Børges Markhus (7), med udstilling om landbruget på øen og udsigt til alle verdenshjørner.

Nyord Landsby (8) nås ad Nyordvej. Landsbyen er absolut et besøg værd med velholdte huse, gamle gårde, snoede og bakkede landsbyveje, den fine ottekantede kirke, Møllestangen, Danmarks mindste museum, og små forretninger og gallerier. Frokosten kan nydes i Lollesgaard eller Noorbohandelens cafe, og er madpakken smurt hjemmefra, er der flere borde/bænkesæt nede ved den stemningsfyldte havn.

På tilbagevejen passeres Naturcenter Hyldevang (9) med sansehave, madpakkehus og naturlegeplads.

Turen går nu tilbage over Nyord-broen og kort herefter drejes til højre ad Telefonstien. Telefonstien er en grus- og skovvej og er ikke egnet til cykler med anhænger eller oppakning (tag i stedet Ulvshalevej). Først passeres sommerhuse i skoven, så lyngen og Vedelen, indtil du når Hegnede Bakke, hvor asfaltvejen begynder. På toppen af Hegnede Bakke drejer du ad cykelstien til højre mod Stege. Kun 100 m længere fremme kan du puste ud oven på en hård opstigning på en lille rasteplads med en tænkebænk og smuk udsigt over vandet med Dronning Alexandrines Bro i baggrunden.

Cykelstien fører dig langs Ulvshalevej direkte til Stege, igennem et kuperet landskab med mange flotte udsigtspunkter. I Stege by mødes du af duften af småkager fra Bisca-fabrikken og et hav af oplevelser i den smukke middelalderby.

>Hent turbeskrivelsen som pdf

Del denne side

Oversigt over cykelruten

Kort over ruten Ulvshale - Nyord

Data for cykelruten:

Asfalterede landeveje med beskeden trafik.
Telefonstien: Grus- og skovvej (minus anhænger)
Max 3 % hældning
Effektiv cykeltid med 11 km/t (voksne) 2:40 timer
Effektiv cykeltid med 8 km/t (børn) 3:40 timer

Flere oplevelser langs cykelruten:

>Møns Museum (1)

Mosehældgård (2)
Et godt startsted for en udflugt. Shelter, muldtoilet og sågar et insekthotel!

>Noordbohandelen
Gårdbutik der sælger kunst og kunsthåndværk samt lokale specialiteter fra Møn og Sydsjælland. Noordbohandelen er desuden Danmarks første forretning der sælger spiritus i løsvægt. Har sulten meldt sig på banen kan du nyde en forfriskning i cafeen. 

>Nyord Naturkosmetik (8)
Besøg den lille butik der laver naturcremer, shampoo og flere andre ting, baseret på 20 forskellige vilde planter. 

>Nyord Lille Bod (8)
Nyords lille kiosk med et udvalg af dagligvarer og sjove souvenirs. 

Overnatning

Se de forskellige muligheder for overnatning langs cykelruten Ulvshale/Nyord.

Cykelleje

Langs den danske del af Berlin-København cykelruten har vi udviklet en række særlige cykelruter – Panoramaruter, der tager dig og din familie rundt igennem smuk natur, til spændende seværdigheder og forbi hemmelige steder, som kun de lokale kender.