Panorama-cykelrute 426: Rødvig - Stevns Klint - St. Heddinge

'Drama på klinten' cykelturen er i verdensklasse. Det er storslåede udsigter og stille veje, kridhvid kalk og sort, frodig muld, koldkrigslevn og solvarme sten. Vi har lavet en oplevelsesmættet cykeltur til dig, der kan lide at gøre stop og opleve undervejs, men udvælg dine steder, der er meget at se! Stevns Klint blev i 2010 optaget som kandidat til UNESCO Verdensarv.

42 km / 22 km

Turen kan påbegyndes et hvilket som helst sted, men er her beskrevet med udgangspunkt i Stevns Turistbureau i Rødvig (1), hvor det er muligt at leje cykler. 

Rødvig er en aktiv lille havneby med fiskeri- og lystbådehavn. På vej ud af Rødvig passeres en kopi af Flintovnen (2), der tidligere blev brugt til at omdanne flint fra klinten til fajance og glasur. Her er også det første udsyn til Stevns Klint, der troner med sin hvide kalk over den blå Østersø. Der er i øvrigt en 20 km lang trampesti (cykling ikke tilladt) langs Klinten fra Rødvig til Bøgeskov Havn. Indgangen er overfor Rødvig Kro- og Badehotel (3).

'Drama på klinten' går nu til Boesdal Kalkbrud (4), der i dag er rekreativt område. Kør en tur ned ad bakkerne og ind i Pyramiden - den 25 meter høje og 3.000 m2 store, kegleformede lagerbygning
synes enorm indefra.

Stevnsfortet (5) fra 1954 består af mere end 1,6 km underjordiske gange og rum. Der er plancher ved indgangen, men vil man se det store underjordiske anlæg, er det på en af de daglige guidede ture, der tager ca. 1,5 time. Billetter kan bestilles og købes på museets hjemmeside eller i museets billetsalg.

Videre til Harvig (6), hvor beboerne tidligere levede af landbrug og fiskeri. Dengang blev bådene trukket op ad klinten. I Harvig finder du også en velbevaret gammel drikkevandsbrønd sat af flintesten.

Højerup gl. Kirke (7) og området omkring er et godt sted at opleve Stevns Klint. Stevns Klint gemmer på et dramatisk kapitel af jordens historie. Mellem kridt og kalk ligger et tyndt lag af Fiskeler, der fortæller om dengang en asteroide ramte jorden for 63 mio. år siden, og dinosauerne uddøde. Stevns Klint er det bedste sted i verden at se dette dramatiske lag, og derfor er klinten en af Danmarks kandidater til UNESCO verdensarv. Ved Højerup er der naturlegeplads, trampesti, trappe til stranden, traktørsted og Stevns Museum. Ved museet er der gratis wifi, hvor du kan downloade Stevns Klint App. Højerup Kirke står ensomt på klintekanten. For 700 år siden blev kirken bygget langt fra klintekanten, men havet gnavede af klinten, og i 1928 faldt kirkens kor i havet. Gå gerne ind i kirken (den er sikret nu!) og få den specielle oplevelse af at ”hænge ud over” klinten. Der er en fantastisk udsigt til klinten herfra. 42 meter over havets overflade troner det 27 meter høje Stevns Fyr (8). Både fyret fra 1878 og fyrmesterboligen er åbent for besøgende. Det er også her, at I kan vælge at afkorte turen: Kør ad Gl. Klintevej og derefter Tommestrupvej til Store Heddinge (den korte tur er i alt på 22 km, stiplet linje).

Fortsætter I langs Stevns Klint, kommer I til de rekreative områder ved Flagbanken og Holtug Kridtbrud. Ved Flagbanken (10) er der et yderst populært fugletårn, der benyttes flittigt under det store fugletræk forår og efterår. Her er ligeledes borde-bænkesæt, toilet samt shelter. En naturskøn grusvej fører dig til Holtug Kridtbrud (11) - engang Stevns’ største arbejdsplads. Nu et udflugtssted, hvor mange kommer for at finde fossiler eller opleve dyrelivet. I og omkring bruddet kan opleves stor og lille salamander og gyvelkvæler.

Nu går turen ind i landet mod Gjorslev Gods (12). Den moderne del af godset ser I på højre hånd, hvor der i staldene står en malkekvægsbesætning, der flere gange dagligt malkes med malkerobotter. Ligefrem ligger kontrasten: Middelaldergodset med skydeskår og voldgrav fra ca. år 1400. Følg vejen rundt om godset - fra sydsiden er der adgang til den store park.

Herefter er det over Magleby og Klippinge til Store Heddinge (14). Bemærk, at hvis benene er trætte, kan I have cykler med på toget tilbage til Rødvig fra Klippinge og Store Heddinge.

Store Heddinge indbyder til en god pause. F.eks. kaffe og kage i Cafe Algade. Eller et besøg i kirken, Sankt Katharina, hvor Biskop Absalon efter sigende selv testede de kommende nonners jomfruelighed!

>Hent turbeskrivelsen som pdf

Del denne side

Oversigtskort over cykelruten

Kort over ruten Klint og Gods

Data

Trafik: Mindre asfalterede biveje med beskeden 
trafik. Enkelte grusveje.

Cykletid voksne med 11km/t ca. 4 timer.
Cykletid børn med 8 km/t ca. 5:15 timer 

Overnatning

Se de forskellige muligheder for overnatning langs cykelruten 'Drama på klinten'.

>Overnatning langs cykelruten

Det kan du også opleve på turen

Stevns Kridtbrud (9)

Et aktivt kridtbrud med en produktion på 1200 tons kridtpulver om dagen. Kridtet bruges primært til hvidfarvning af papir.

(13) Hvor Seinhuusvej møder Kongeskov, er der en tilbagetrukket lille lund med egetræer, der om sommeren myldrer af sommerfugle.

Spisesteder og indkøbsmuligheder

Ishuset Rødvig Havn
>Rødvig Fisk (butik og spisested)
>Restaurant Lanterna 
>Restaurant Harmonien
>Aqua Marina
>Rødvig Kro og Badehotel 
>Traktørstedet Højeruplund 
>Cafe Algade (Store Heddinge) 
>Hotel Stevns 

Stort udbud af spise– og indkøbsmuligheder i Rødvig og Store Heddinge

Langs den danske del af Berlin-København cykelruten har vi udviklet en række særlige cykelruter – Panoramaruter, der tager dig og din familie rundt igennem smuk natur, til spændende seværdigheder og forbi hemmelige steder, som kun de lokale kender.