Panorama-cykelrute: Stege - Keldby - Udby

Tag børnene med på cykeltur
Panoramaruten ”Den søde tur” er velegnet til familier. På stille landeveje bevæger turen sig langs med noret, op og ned ad bakker, igennem små landsbyer med bindingsværkshuse og stokroseidyl, og med gode børneaktiviteter og spisemulig-heder undervejs. Ruten kan kombineres med Panoramaruten ”På opdagelse med familien”, så turen bliver i alt 42 km.

Den søde tur: 21/42 km

Turen er beskrevet med udgangspunkt i Møns Turistbureau (1) i Stege, men kan påbegyndes et hvilket som helst sted. Hos Møn Bolcher (2) i den gamle sukkerfabrik kan der tankes op med søde sager til turen, og børn kan lave deres egen slikkepind. Sukkerfabrikkens gamle jordbassiner er i dag et værdifuldt naturområde med et varieret plante- og dyreliv.

På vej mod Stege Nor (4) drejes til højre for enden af Ørnebjergvej. Lige efter Rødkilde højskole er der et flot kig ud over Stege Nor, og har du kikkerten med, kan fuglene i de lavvandede områder iagttages. Noret er en 7 km lang og 1,8 km bred kystlagune, der er forbundet med Stege bugt. Noret, der går i retningen øst vest, blev skabt under sidste istid som en tunneldal med en smeltevandsflod. Efter Bissinge mødes du af endnu en panoramaudsigt. Det store egetræ ved vejen er flot forgrund til det glimtende vand i Noret. Om sommeren holder Havecaféen (5) lidt længere henne ad vejen åbent, og her kan nydes hjemmebag og kaffe i den hyggelige have.

Turen fortsætter ad Søndersognsvej, og ved næste vejkryds drejer du ind i landsbyen Tøvelde. Vil du gerne opleve Noret på helt tæt hold, kan det anbefales, at du cykler en tur ned ad Skelbæk Bro (6) lige efter Tøvelde. I gamle dage sejlede en færge mellem Skelbæk Bro og Stege og forbandt dermed de søndre byer (Bissinge, Tøvelde, Svensmarke) med Stege.

Ellers fortsæt til den idylliske landsby Svensmarke (7) med bindingsværkshuse og stokroser. Spis evt. frokost ved Svensmarke kilde i læ med udsigt over Noret. I Svensmarke giver StaySail dig mulighed for skifte cykelsadel ud med pagajer og opleve Stege Nor fra vandsiden i enten kano, kajak eller katamaran. StaySail har ligeledes et B&B og restaurant. Så bliver du bidt af en vandhund, er der mulighed for at tage en overnatning her og fortsætte
cykelturen i morgen.

Ruten fører dig igennem det kuperede landskab og på bakketoppen før Tåstrup, er der et flot udsyn mod Møns Klints bagland – de blå bjerge. I Keldbylille er det muligt at tage en afstikker til to spændende bondegårde, den historiske Museumsgården (8), hvor du lærer en masse om livet på landet i gamle dage, og et moderne mælkekvægslandbrug, hvor du kan nyde en Møn Is (9) mens du klapper en af de køer, der leverer mælk til isen (+5 km).

Cykelturen går videre igennem Keldbylille, hvor Hyllested keramik har en udstilling med traditionelt ler- og stentøj, mod Keldby (10). Her cykles der langs golfbanen, og i Keldby tilbyder både golfcaféen og Præstekilde Hotel frokost med smuk udsigt over Noret. Keldby kirke fra 1200-tallet rummer nogle af Danmarks bedste kunstværker fra middelalderen, heriblandt kalkmalerier fra 1400-tallet malet af Elmelundemesteren. Her ses også rester af den oprindelige kirke fra 1100-tallet.

Er cykelbenene ved at være trætte, kan du tage den direkte vej til Stege ad den trafikerede Klintevej. Du kan også vælge at fortsætte turen ad de små biveje mellem markerne.
Fra Keldby kirke køres mod Ullemarke. På cykel har du fin tid til at nyde udsigten til Spejlsbyskoven og Nordfelds skove mod nordøst. Ruten fortsætter igennem Udby, hvor der drejes til venstre ad
Dirkvej igennem Udby/Stege Skov (11). Skoven er relativt ung med varierede skovområder, søer, stier og udsigtspunkter ud over vandpost, bålplads, sheltere og en sundhedsrute. Ved Trehøjevej har du mulighed for at udvide din cykeltur til det nordvestlige Møn med Panoramaruten Nyord (+ 24 km).

Fra Ulvshalevej er der udsigt til Dronning Alexandrines Bro, øerne Lindholm og Nyord og Ulvshale skov. Turen slutter midt i den smukke middelalderby Stege (12) med byport og voldanlæg, museum og det levende handelsstrøg Storegade med restauranter og caféer.

Hent rutebeskrivelsen som pdf

Del denne side

Oversigt over cykelruten:

Oversigt over Den søde tur: Stege-Keldby-Udby

Data for cykelruten:

Asfalterede landeveje med beskeden trafik. 
Max 2% hældning 

Effektiv cykeltid med 11 km/t (voksne) ca. 2 timer
Effektiv cykeltid med 8 km/t (børn) ca. 2:40 timer 

Flere oplevelser langs cykelruten:

Overnatning

Se de forskellige muligheder for overnatning langs cykelruten På toppen af verden: Høje Møn

Overnatning langs cykelruten

Cykelleje:

Langs den danske del af Berlin-København cykelruten har vi udviklet en række særlige cykelruter – Panoramaruter, der tager dig og din familie rundt igennem smuk natur, til spændende seværdigheder og forbi hemmelige steder, som kun de lokale kender.