Panorama-cykelrute 421: Høje Møn

Panorama-cykelrute Høje Møn
Åndenød er nøgleordet for denne Panoramarute, der fører dig igennem Danmarks mest bjergtagende natur. Storslåede ud-sigter over klint og hav, snoede og bakkede landskaber med overdrev og skov. Den stærkt kuperede rute frembringer ån-denød og sved på panden – fortvivl ikke, belønningen er stor!

På toppen af verden: 18 km

Turen kan påbegyndes et hvilket som helst sted, men er her beskrevet med udgangspunkt i Camping Møns Klint (1). Pladsen ligger naturskønt placeret i udkanten af Klinteskoven omgivet af højtliggende søer og overdrev og kun 1,5 km fra Møns Klint. Her er cykeludlejning, café og toiletter.

Ad snoede og bakkede veje føres du til den romantiske park Liselund (3), der indbyder til et hvil i den afvekslende tæmmede natur med søer, vandløb, mindesmærker og bygninger som en del af den romantiske kulisse. På bakketoppen med udsigt over parken ligger Liselund Ny Slot B&B. Læg mærke til gravhøjene på højre side af Liselundvejen, når du kører videre mod Sømarkedyssen ad Stendyssevej, som er en smal asfalteret landevej, hvor græsset trodsigt kæmper sig vej og skaber en dekorativ grøn kile i asfalten. Den snoede vej fører dig igennem det åbne landskab frem til Sømarkedyssen (5), der troner 90 meter over havet med udsigt over Østmøn. Stendyssen er en stordysse rejst af vores forfædre, ca. 3300 f.Kr. og med karakteristiske skålgruber, skålformede huller, der har indgået i bronzealderens frugtbarhedskult. Læs mere om fortidsmindet på informationstavlen ved dyssen.

Ved Magleby kirke (6) kan cyklen pumpes og vandflasken fyldes. Graveren fortæller gerne om kirken og området. Herefter fortsætter turen mod Klintholm Gods (8), ad den ny asfalterede Klintholm Allé med tætsluttende trækroner og bløde bakker. For enden af den sidste stejle bakke ligger Klintholm Gods, der frem til 1980 ejede Møns Klint og de store overdrevs- og skovarealer på Høje Møn. Som led i en større fredning af hele området på Høje Møn blev dele af arealerne solgt til staten. Godset driver i dag landbrug og skovbrug samt Møns Klint Resort.

Inden Mandemarke er det muligt at tage en afstikker til Klintholm Havn (9) ad Hovvejen og Klintholm Havnevej (+ 5,5 km). Her kan hårdtprøvede cykellår afkøles i bølgen blå, og der kan tankes op hos gårdbutik, ishus, købmand eller en af havnens restauranter. Sejlkutteren Discovery tilbyder sejlture på 2 timer omkring Møns Klint — måske et udflugtsmål for i morgen?

I Mandemarke kan du stoppe ved den nyanlagte rasteplads med borde og bænke ved det gamle pumpehus. Læs historien om landsbyen og udflytningen for over 100 år siden. Se også www.mandema.... Fra Mandemarke følger Panoramaruten Danmarks smukkeste ”bjergvej” – Busenevej, der skærer igennem de vældige bakker ved Høvblege og Mandemarke og med udsigt til Østersøen og Sydøstmøn. Gør evt. holdt ved Høvblege rasteplads (10) og gå på opdagelse i de bagvedliggende bakker, der rummer et væld af sjældne planter – bl.a. orkidéer – og et rigt insekt- og fugleliv.

Nu fører ruten dig ad Stengårdsvej ind i Klinteskoven, en 800 ha stor skov med et stærkt kuperet terræn. Flere steder ses dybe, kraterformede jordfaldshuller. Du cykler ad en fint hårdtstampet jordvej, men vær opmærksom på de bratte kanter. Inde midt i Klinteskoven ligger GeoCenter Møns Klint (12) – et oplevelsescenter, der med interaktive udstillinger formidler de geologiske processer, der har skabt Danmark, på en sjov og lærende måde.

Møns Klint (13) er med de klippelignende kridtklinter, den stene-de strand og det matgrønne hav en af Danmarks smukkeste kyststrækninger. Se Dronningestolen, det højeste punkt på Møns Klint med sine 128 m over havet. Ifølge sagnet sad Klintekongens dronning her og skuede ud over havet, mens Klintekongen var på togt. Bemærk bøgetræerne med de meget lysegrønne blade og krogede former, der skyldes den kalkrige jord. Med lyden af havet i ørerne og de smukke farveindtryk fra Møns Klint kører du gennem den grønne Klinteskov tilbage til Camping Møns Klint.

Hent turbeskrivelsen som pdf

Del denne side

Se cykelruten på kort:

Oversigt over ruten på Høje Møn

Data for cykelruten:

Skovveje og asfalterede landeveje med beskeden trafik.

Stærkt kuperet terræn.

Ruten kan også anvendes som træningstur for "bjergryttere".

Cykler med min. 5 gear anbefales. Uegnet for mindre børn.

Flere oplevelser langs cykelruten:

>Huno Sø
Fiskesø med bådudlejning

>Møn Islændercenter
Oplev Møns klint fra hesteryg

>Klintholm B&B
Udstilling og butik med glaskunst

>Bakkegård Gæstgiveri Galleri
Her kan kaffen og kagen nydes fra en liggestol med enestående udsigt over Østersøen. Levende galleri med skiftende udstillinger. 

Overnatning

Se de forskellige muligheder for overnatning langs cykelruten På toppen af verden: Høje Møn

>Overnatning langs cykelruten

Cykelleje:

>Camping Møns Klint

Min Købmand (Klintholm Havn) tlf. +45 55 81 91 09

Langs den danske del af Berlin-København cykelruten har vi udviklet en række særlige cykelruter – Panoramaruter, der tager dig og din familie rundt igennem smuk natur, til spændende seværdigheder og forbi hemmelige steder, som kun de lokale kender.