Møns Klint

Møns Klint er en af Danmarks mest storslåede naturoplevelser og tilmed det mest berømte og besøgte sted på øen Møn. De lyse kridtskrænter strækker sig mere end 100 meter lodret op mod himlen, og udgør dermed en dramatisk afslutning på Møns ellers blide landskab.

Når du bevæger dig rundt på Møns Klint, bevæger du dig samtidig på toppen på 70 millioner års historie. En historie der fortæller om en tid med varme have og særlige dyr og alger, som vi slet ikke kender til i dag. En verden man som tilskuer får et lille indblik i når man er heldig at finde et af de smukke fossiler for foden af Møns Klint.

Kontakt til fortiden på Møns Klint

Møns Klint blev dannet under den sidste istid, hvor store istunger blotlagde et kridtlag, som var blevet dannet af havet der dækkede Danmark for millioner af år siden. Mikroskopiske dyr aflejrede sig på bunden af fortids havet og blev presset sammen til det vi i dag kender som kridt. Hvis du er heldig kan du i kridtet og på stranden ved Møns Klint finde forsteninger af større dyr, som eksempelvis blæksprutter, søpindsvin og muslinger. Det er en særlig oplevelse at stå med det lille fossil i hånden. Lade tankerne flyve til dengang hvor det lille dyr var levende, måske er du den første kontakt igennem millioner af år?

Dronningen og Taleren på Møns Klint

Møns Klint byder på et særligt og kuperet terræn, der hver for sig bidrager til det imponerende, fantastiske landskabsbillede som Møns Klint er. Et billede der er i konstant forandring som følge af havets grådige nedbrydning. Hvert år forsvinder cirka 20-40 centimeter af Møns Klint og med jævne mellemrum falder større dele af klinten i havet. Senest i vinteren 2007, hvor den imponerende klippeformation ’Store Taler’ skred 100 meter ned og fortsatte 300 meter ud i Østersøen. Faldet kan i dag ses som en hvid halvø neden for Møns Klint, men vil med tiden blive vasket væk som følge af havets glubende appetit.
Tilbage på klinten finder du Dronningestolen der med sine 128 meter er det højeste punkt på Møns Klint. Her er der i klart vejr en svimlende udsigt over Østersøen og hele vejen til Sverige og Tyskland.

Møns Klint - en symfoni af farver

Ved bunden af Møns Klint er havet farvet i helt fantastiske blå og grønne nuancer, som står i markant kontrast til det hvide kridt og de lyse grønne bøgetræer. Lyset og stemningen skifter udtryk i løbet af året men ikke mindst i løbet af dagen. Særlig dramatisk er Møns Klint i solskin midt på dagen, hvor det hvide kridt nærmest blænder i solen.
Man kan normalt følge Møns Klint til fods langs kysten, selv om skred af og til skaber naturlige forhindringer.

Rigt planteliv på Møns Klint

På grund af den specielle natur på Møns Klint kan du opleve et spændende dyre- og planteliv med blandt andet 20 arter af vilde orkideer. Alle planterne på klinten er fredede, så hvis du vil have et minde med hjem må du tage et billede, frem for at plukke blomsterne. Under alle omstændigheder er en vandretur på Møns Klint en dejlig oplevelse hele året rundt.

Oplev Møns Klint fra vandsiden

For sejlere er Møns Klint både en oplevelse og en udfordring. Læg for anker natten over og se klintens hvide skrænter blive farvet rosa af morgensolen. De uberegnelige vindforhold er en spændende udfordring. Møns Klint giver læ for vinde fra vest og sydvest og dernæst kan vinden løbe i en anden retning inde under land end længere til søs. Derfor kan der være vindstille tæt på klinten mens bådene længere ude farer hastigt forbi.

Uanset om man er til lands eller til vands er Møns Klint, året rundt, en enestående oplevelse, som man aldrig glemmer.

Del denne side

Fakta

• Møns Klint er 7 km lang og op til 128 m. høj. Den strækker sig fra Møns Fyr i syd til Liselund Slotspark i nord.

• På Møns Klint kan du igen opleve Vandrefalken, som er vendt tilbage for at yngle efter 30 års fravær.

Søg overnatning

Søg og book overnatning på Sjælland, Møn og Lolland-Falster. Vælg mellem hoteller, sommerhuse, vandrerhjem, campingpladser og mange andre skønne overnatningssteder.

Søg efter overnatning